Serigrafia

Cum in esenta ei, serigrafia inseamna transferul unor cerneluri printr-o sita (ecran) de poliester foarte fina care are o parte din orificii astupate si o parte libere, lasand astfel sa treaca vopseaua doar pe suprafata imagini libere (imaginea, modelul grafic care se doreste a fi inscriptionata), rezulta ca piesa de baza in tot acest proces este sita (ecran). Tot ceea ce numim generic „echipament serigrafic” reprezinta un ansamblu de componente care concura la pregatirea adecvata a sitei si apoi la facilitarea procesului de transfer.

Se poate realiza pe orice tip de material textil, atat din fibre sintetice cat si naturale, plastic, PVC, lemn, carton, metal

Utilizam cernelurile de tip plastisol si cerneluri pe baza de solvent de cea mai buna calitate si putem realiza ori ce nuanta de culoare in codurile pantone , auriu, argintiu, culori florescente/neonm si imprimari in relief/gonflabul.

Avantajele imprimarii serigrafice:

  • Rapiditate la cantitati medii si mari
  • Rezistenta ridicata a imprimari la spalare, frecare, zgariere si mai ales la raze UV
  • Preturi mici la cantitati mari

Nu recomandam serigrafia pentru:

  • Imagini complexe (policromie, gradient), mai ales pe textile inchise la culoare
  • Tesaturi care nu au textura fina sau tesaturi rare
  • Cantitati mici

Tampografia.

Tampografia este un tip de imprimare folosit în cazul suprafețelor plane, cilindrice sau neregulate, pe suport de plastic, metal, piele, sticlă sau lemn.
Tehnologia imprimarii prin tampografie in principiu este un proces foarte simplu. Ea este conceputa in special pentru imprimarea obiectelor neregulate si a suprafetelor plane. Elementele cheie ale acestui proces le constituie cliseul, vopseaua si tamponul. De calitatea acestor elemente depinde in foarte mare masura si calitatea imprimarii.
Imaginea pe care doriti sa o imprimati cu tampograful trebuie redactata la un computer sau poate fi copiata si direct de pe o mostra pe care o aveti la dispozitie. Dupa redactarea la computer, imaginea se imprima pe o imprimanta cu laser sau jet de cerneala de calitate buna.
Pentru ca imaginea de imprimat sa poata fi transmisa pe obiectul de imprimat trebuie executat in primul rand un film care sa corespunda cu imaginea pe care doriti sa o imprimati.
Urmeaza transferarea imaginii pe un cliseu. Cliseul se expune la raze ultraviolete dupa care urmeaza developarea, in functie de tipul cliseului si fixarea. Cliseul montat in masina de imprimat este inundat cu vopsea, apoi surplusul de vopsea este racluit de un cutit. In adanciturile cliseului corodat ramane vopseaua, care va fi luata cu tamponul siliconic si apoi depusa pe obiectul de imprimat. Grosimea peliculei de vopsea transmisa este intre 6-20 µm. Prin faptul ca la suprafata vopselei se evapora diluantul, aceasta devine lipicioasa, ceea ce inlesneste transferul vopselei de pe tampon spre obiectul de imprimat.

Procedeul constă în transferul de cerneală de pe un clișeu polimeric cu suport metalic pe suprafața ce se dorește imprimată, prin intermediul unor tampoane speciale. Acestea sunt fabricate din silicon, în diverse forme, mărimi și coeficienți de duritate și vor fi alese în funcție de materialele ce urmează să fie imprimate. Clișeele polimerice sunt gravate prin expunerea la o lampă UV timp de câteva minute.